Varför blir alla Avatarer gröna

I morse skrev @skigod, en kollega från Sidney, följande Tweet: OK so why are so many of the avatars on Tweetdeck coming up with a green tinge? Martian takeover?

Orsaken till hans fråga är att fler och fler användare av twitter under den senaste veckan har valt att färga sin avatar (profilbild) grön. Detta beror inte, som @skigod frågar, på en utomjordisk invasion och inte heller på att våren är här. Det är för att stötta upproren i Iran.

Ända sen den 12 juni har proteseter rasat i Iran. Orsaken är att den sittande presidentetn Ahmadinejad tros ha vunit valet genom fusk. Oppositionsledaren Mousawi är enligt många den rättmättiga vinnaren och anhängare till Mousawi har sedan valet gått man ur huse för att visa sin ilska över valet. Grön är rörelsens färg.

I Sverige har den gröna avatarens vara eller inte vara lett till viss debatt. Exempelvis gick Nichlas Strand (@deeped) ut och sa att han inte skulle färga sin avatar grön eftersom det var fundamentalisternas färg.

Oavsett valet av färg är det ett intressant fenomen. Hittils har drygt 200 000 Tweeple valt att stötta den Iranska befolkningen genom att färga sin avatar grön. Twitter är även en av de snabbaste informationskanalerna ang. händelser inne i Iran (följ exempelvis @ghafari, skriver ofta på arabiska men även engelska). Brian Solis gick ut och sa att twitter brädar CNN vad gäller snabb nyhetsrapportering.

Jag tycker att det här ar vädigt intressant eftersom det drar flera saker till sin spets. Kan man tro på alla tweets som kommer från Teheran? Vem är det som skriver dem? Vill inte folk ha mer nyanserad journalistik än vad som ryms på 140 tecken? Jag kommer inte att gå in på dessa frågor nu, utan vill bara peka på det spännande i att 200 000 människor, drabbade eller inte drabbade av krisen i Iran, genom små medel som att ändra färg på sin avatar kan stötta en rörelse som försöker åstadkomma förändring på andra sidan jordklotet.

logo

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med

7200
2024-02-28

Picky Living väljer Prat PR

7152
2024-02-15

Skapa nyhetsbrev som engagerar!