Alla dessa dagar…

Nej, det här ska inte bli ett inlägg om Kjell-Olof Feldt. Hans bok är ett annat ämne.

De dagar rubriken syftar på är alla dessa temadagar. Som alla säker vet så är i stort sett alla dagar om året en ”dag”. Fetaostens dag infaller den 15 oktober. På samma dag infaller även ”vita käppens dag”. Den 23/3 är det Världsmeteorologidagen, som nog alla som har sett en väderleksprognos betvivlar ens finns. Det råder även tvivel bland meteorologerna själva om dagens ens kommer, eller när den faktiskt inträffar (tack @mlfnk för skämt). 1 april kallas på alladessadagarspräk för ”skojardagen”.

Detta är inget nytt, men anledningen till att jag upprepar dagarna är att det igår, den 1 september, var Fluortanternas dag, vilket firades med sång, påmpa och ståt på Sergels torg i Stockholm. Om pastan.se hade varit lite bättre på att låta andra sprida sitt material hade jag kunnat embedda filmen här, men nu får ni nöja er med en länk istället.

Jag har hamnat lite mittemellan fluortantkampanjerna. När jag var liten fanns de inte, eftersom alla i Sverige hade perfekta tänder. När de gjorde sin comeback för cirka 5 år sedan var jag för gammal så jag har ingen direkt relation till dem mer än vad jag hört från föräldrar och släkt.

Jag vet inte om Folktandvården i Stockholm, som ligger bakom Fluortanternas dag, har haft hjälp med att sätta ihop kampanjen men jag hoppas inte det, såvida inte sången är medvetet ostig på ett ironiskt sätt som faktiskt skulle vara självreflexivt på ett härligt distanserat sätt. Det är ännu bättre om de inte fått hjälp eftersom initiativet då, i alla fall enligt mig, framstår som genuint och lite gulligt.

Kampanjen verkar ha fått bra spridning och en sökning på google ger träffar på både bloggar, tradmedia och forum. Folktandvården har endast en liten notis om det vilket är lite konstigt. Jag gillar initiativet och till viss del utförandet, men tycker att man kunde byggt lite mer på den nästan mytiska figur som fluortanter blivit i dagen ssamhälle. Jag antar att detta skulle varit lite kontraproduktivt eftersom fluortanterna själva verkar vilja röra sig bort från idén om flurotanten som just ”tant”, men det är en bra story som skulle gå att bygga vidare på.

Jag kommer med spänning att följa utvecklingen av Fluortantens dag. Hittills är de ”120 flourtanter och en flourfarbror” som åker runt i skolorna. Vi får väl hoppas på fler, eller?

Fluortant? Nej, Kjell-Olof

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med