Att tjäna en hacka åt Europa

Livrustkammaren - där Hack4Europe äger rumDen här veckan har varit riktigt trevlig. Jag har bland annat fått jobba med något jag brinner för, på alla sätt och vis. Det handlar om fri information, kultur och kreativitet och det hela kallas Hack4Europe. Hack4Europe är en tävling där 30 stycken webbutvecklare ges tillgång till en enorm databas (mer än 17 miljoner artiklar) från några av Europas största museer och kulturskatter. Utmaningen är att på mindre än ett dygn (i Livrustkammaren på Stockholms slott!) utveckla användarvänliga applikationer som drar nytta av databasen och som samtidigt gagnar Europa på något sätt.

Det är Europeiska kommissionens initiativ Europeana som ligger bakom detta så kallade ”hackathon”, som denna vecka äger rum i Poznan i Polen, Barcelona, London och Stockholm. I Stockholm äger det hela rum med start idag vid lunchtid och avslutas imorgon eftermiddag.

I Sverige samarbetar Riksantikvarieämbetet med Europeana för att lyfta tävlingens syfte, som är just att visa nyttan av öppen data och fri information. Inte bara för oss som europeiska medborgare, utan även för alla företag. Tanken är helt enkelt att deltagarna ska visa sin kreativitet och de ekonomiska och sociala fördelarna med öppen kulturarvsdata.

I tävlingen utses fyra vinnare från varje land – i fyra olika kategorier:

  • Mest kommersiell applikation
  • Applikation med störst socialt genomslag
  • Mest innovativa applikation
  • Utvecklarnas favorit – Där deltagarna själva utser den bästa applikationen

Det är såna här projekt som gör mig alldeles varm. Över 100 utvecklare, som i fyra länder frivilligt ställer upp för att visa att information, kanske inte alltid vill, men likväl alltid kan vara fri.

7335
2024-06-20

Praktikant-Amanda: Det har varit en fröjd att få gå till Prat-kontoret varje dag

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper