Har Bard extra hög debatt-kompetens?

Alexander Bard och hans kompisar från Liberati skötte kuppen hyfsat sofistikerat när tog över frågestunden på pr-byrån Westanders seminarium ”Kommer de traditionella debattsidorna att berikas eller utkonkurreras av sociala medier?”.

Det är en vedertagen teknik här i opinionsbildarnas paradis att föreläsare/debattörer på podiet samarbetar med sina organisationskompisar som sitter i publiken, och så fort det blev publikfrågor såg Liberati-människorna i publiken till att samtalet i stället kom att handla om digitalisering av offentligt material. En gäsp-fråga tycker jag personligen.

En intressantare diskussion på scenen (med förutom Bard även Zaida Catalán, Miljöpartiet, Lotta Gröning, Expressen och PM Nilsson, Newsmill) handlade om ”skriftspråksmänniskornas revansch” (för övrigt ett typiskt Bard-ord). Explosionen av interaktiva webbmedier leder till att social kompetens tappar i värde, och i stället blir det allt viktigare att kunna uttrycka sig i skrift. Något som många tycker är svårt, vilket kanske leder till ny teknik som gör det möjligt att prata in text på datorn (kanske ett typiskt Bard-önskemål?). Finns begreppet WQ (written quotient, dvs en skriftlig version av IQ och EQ)?

Alexander Bard, på Westender PR´s seminarium under Almedalsveckan

Själv vill jag gärna – efter 17 år som journalist – tro att jag har hög WQ. Till exempel tycker jag att rubriken på Westanders inbjudan till seminariet är dålig. För lång,  knölig ”kommer-att”-konstruktion och fikonspråk. Vem säger ”utkonkurreras”? Absolut ingen! Seminariet däremot var ett av de bästa jag besökte under tre dagar på Almedalen. Det var intressant i cirka 1, 5 timme (och det var inte bara hett ute, det regnade också!). Till stor del berodde det på Alexander Bards förmåga att skapa underhållande debatt. För visst har han ovanligt hög DQ (debatt-kompetens)?

Eva Kjeller

Kommunikationskonsult, Prat PR

Alexander Bard - i färd med att via sin DQ

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med