Missat hälsotrenderna 2019? Vi ger dig de bästa lästipsen
Tarmhälsa, skärmhjärna och blå zoner – 2019 har varit ett år med stort fokus på vår hälsa. Nu kan vi sammanfatta de största trenderna och ger de bästa lästipsen för dig som inte kan få nog.
Vi på Prat PR arbetar dagligen med varumärken och frågeställningar kring mat, hälsa och livsstil. För varje år blir det allt tydligare hur dessa tre hänger ihop.
När vi under 2018 siade om hälsotrenderna framåt såg vi ett tydligt fokus på personifiering och individanpassning i och med den ökade kunskapen om vår kropp. 2019 blev året då den djupare inre hälsan började ta fart. Vetenskapen har tagit stormsteg på flera områden som kommer att bana vägen för nya spännande hälsosatsningar framåt. Det här året har vi kunnat fördjupa och förkovra oss i vår tarmhälsa, hur vi ska leva längre, äta mat som gör oss lyckligare och hur vi motionerar vår hjärna för ökat fokus och välbefinnande. Vår byråchef Linda Kirsebom har fördjupat sig i årets bokflora och delar med sig av sina bästa lästips.
Ett antal intressanta böcker har givits ut under året. Böckerna jag vill rekommendera som fått mig att brygga kombucha och tänka mer på vad jag ska äta för att sova bra, bli en gladare människa, stärka min mentala kapacitet och förhoppningsvis leva lite längre är följande:
Kimchi och Kombucha av Soki Choi, välskriven och vetenskapligt förankrad bok om dina tarmars hälsa och dess påverkan på resten av kroppen och framförallt hur bakterierna påverkar din hjärna. Man blir fascinerad över de framsteg vetenskapen gjort de senaste åren. De tusenåriga recepten på livets elixir, Kombucha, finns med och Soki guidar dig hur du gör årets trendigaste dryck 2019. Kan även rekommendera boken Charmen med tarmen av Guilia Enders och SVTs dokumentär om Guldet i våra tarmar för er som vill fördjupa er mer inom detta ämne. Det blir spännande att se om vi snart har bajsbanker för transplantation i varje land i världen för att bota dagens välfärdssjukdomar.
Hälsorevolutionen och uppföljaren Bliss av Maria Borelius ger oss inspiration kring hur man med rätt kost kan minska kroppens inflammationer, som många rön visar på ligger bakom dagens välfärdssjukdomar. Jag gillar framförallt kapitlet där hon besöker den blå zonen Okinawa i Japan där människorna som lever har högst genomsnittsålder i hela världen. Det jag tar med mig är just glädjen till livet och att sjunka Karaoke med sina vänner flera gånger i veckan är en annan sorts livselixir. Att finnas med i ett sammanhang med nära och kära är kanske viktigare än att äta superstrikt kost.
Fler intressanta böcker inom detta ämne är också Henrik Ennarts böcker, Happy Food 2.0 (uppföljaren till Happy Food) och Den blå maten, skriven i samarbete med stjärnkocken Niklas Ekstedt, som utifrån vetenskapen ger sina bästa metoder för att leva längre. Det är Henrik Ennarts efterforskningar kring de långlivades framgångsrecept som visar att människorna som bor i de blå zonerna är friskare och mer sällan än andra drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och även flera former av cancer. Niklas inspirerar med vällagade, goda och hälsosamma recept i båda böckerna.
Tills sist har vi väl inte kunnat undgå Anders Hansens sommarprat, dokumentär Din Hjärna i SVT, artiklar och böcker detta år. På ett folkligt, pedagogiskt sätt förklarar han kopplingen till hur vi lever och vilken påverkan det har på vår hjärna. Uppföljaren till succén Hjärnstark blev Skärmhjärnan där han påvisar hur vårt höga levnadstempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling får konsekvenser för vår hjärna. En bok som ligger helt rätt i tiden och nu är bara frågan hur man själv ska ändra sitt beteende för att leva som böckerna lär.
Du blir vad du äter och du blir vad du gör har helt klart fått mig att tänka om för mitt 2020-års nyårslöfte. Och jag tror att vi kommer att sukta ännu mer efter vetenskapliga fakta och bevis för vår personliga hälsa de kommande åren där vår psykiska hälsa kommer att komma ännu mer i fokus.
Gott Nytt Hälso-År från Prat PR