Nya aspekter av bloggandet

Porter Novelli Nordic genomförde nyligen en bloggstudie kring bloggar, sociala medier och PR-samarbeten. Resultaten visar att betalda samarbeten blir allt vanligare samt att de sociala mediernas framfart sätter stora krav på både bloggarna och PR-byråerna.

En färsk undersökning utförd av Prat PR och Porter Novelli Nordic, visar att bloggsamarbeten i allt större utsträckning handlar om pengar. Betalda samarbeten utger i större utsträckning normen för bloggsamarbeten. Det uppger samtliga av de nordiska PR-byråerna*. Detta gäller inte bara bland toppbloggarna, även mindre bloggare börjar ta betalt från företag som vill använda deras utrymme.

– Idag skulle de flesta nordiska toppbloggarna aldrig nämna en produkt eller tjänst utan att ta betalt för utrymmet, eller ingå i ett längre samarbete med företaget i fråga, säger Gabriella Finnborg, VD på Prat PR.

Den nordiska bloggstudien genomfördes även 2013.

– Det här visar på en allt mer professionaliserad bloggscen och att bloggarna är angelägna om vad deras läsare vill ha, säger Gabriella Finnborg.

Bloggscenen har sedan 2013 blivit allt större och bloggarnas närvaro på sociala medier växer. Samtliga toppbloggare i Norden har ett konto på Instagram. Facebook är inte längre lika attraktivt som det en gång var, men växer fortfarande dock bland en äldre publik. Det kan vara en möjlig anledning till att bloggarna inte syns på Facebook i lika stor utsträckning som på andra sociala medier.

Bloggstudien visar att bloggarna är flitiga användare av de sociala medie-kanaler där deras målgrupp befinner sig. Medan inredningsbloggare i större utsträckning vänder sig till Pinterest, är lifestylebloggare mer benägna att använda Instagram. Det ställs allt högre krav på bloggarnas bilder och videos på grund av den höga kvalitén bland toppanvändare på Instagram och större vloggers på Youtube.

Bara för att en blogg har många läsare behöver bloggen inte vara ett framgångskoncept i alla kanaler. Följarna är kräsna och varje enskilt medie kräver olika kunskaper och verktyg av användaren för att locka följare. 

– Företag måste tänka omkring uttrycket sociala medier. Med egna toppanvändare, målgrupper och potential är det hög tid att se varje enskild social mediekanal för sig. Instagram är Instagram och Snapchat är Snapchat. Helt olika kanaler för helt olika ändamål med helt olika möjligheter, säger Gabriella Finnborg.

Porter Novelli Nordic har under april 2015 genomfört en studie i Sverige, Norge, Danmark och Finland där bloggscen och trender har kartlagts och en lista över de största bloggarna i respektive land har sammanställts.

*Undersökningen baseras på svar från följande byråer:

  • Connect Communication Porter Novelli, Danmark
  • Akvamariini­­ Porter Novelli, Finland,
  • Lynx Porter Novelli, Norge
  • Prat PR Porter Novelli, Sverige

StatistikStatistik 2

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med