Praktik från pandemi till eventhysteri

Praktik från pandemi till eventhysteri med Jonna Lawaetz


18 veckor har passerat sedan min första dag som praktikant på Prat PR. Då var vi mitt i en brinnande pandemi och kontoret ekade många dagar tomt, eftersom kravet om hemmajobb fortfarande var aktuellt. Fyra och en halv månad senare är kontoret fyllt av liv och rörelse och det känns som ett helt annat liv sedan det var pandemi och jag klev in på kontoret för första gången.

Min praktik på Prat har varit fartfylld, lärorik och framför allt rolig. Jag har fått vara delaktig i många olika projekt vilket har gjort att arbetsuppgifterna varierat väldigt mycket från dag till dag. I och med att covid-restriktionerna hävdes i början på februari inleddes en eventhysteri hos många av byråns kunder, vilket har resulterat i att våren till stor del bestått av eventplanering och events. Ett av mina mål inför praktikperioden var just att få vara med i ett eventprojekt från planeringsstadiet till utförandet, vilket jag fått möjlighet att göra vid flera tillfällen. Jag har även medverkat på events som jag inte alls varit delaktig i att planera, vilket har varit spännande det också. Sammanlagt har jag medverkat på fem events och som av en slump har alla events varit mat- eller vinrelaterade. Prats kundkatalog innefattar många kunder relaterade till mat och dryck, och då jag själv har ett stort mat- och vinintresse har det varit väldigt intressant att jobba med flera av dessa kunder och få en insikt i hur det går till bakom kulisserna när man planerar stora events.

 

 

Praktikperioden har dock inte bara bestått av events. Mina dagliga uppgifter har varit allt från att packa influencerutskick - både större och mindre sådana, research om allt mellan himmel och jord samt inköp och omvärldsbevakning. Uppgifterna har varierat och det har varit en bidragande faktor till att jag trivts så himla bra på Prat, variationen har gjort att jag fått lära mig väldigt mycket. Jag upplever inte att jag behandlats som en ”klassisk praktikant”, jag känner snarare att jag fått mycket eget ansvar och förtroende för de uppgifter jag fått tilldelade. Praktiken har känts som ett utbyte mellan båda parter, då jag upplever att man sett till mina tidigare erfarenheter och givit mig uppgifter därefter. Exempelvis ett testprojekt vi gjorde för kunden Tyska Viner, i samband med Riesling Birthday. Då en kollega och jag intervjuade några profiler inom segmentet mat- och dryck, om deras bästa rieslingminnen, för att sedan klippa ihop dessa till separata kortfilmer för att uppmärksamma druvans födelsedag.

En annan stor anledning till att jag trivts så himla bra på Prat PR är den fantastiska stämningen bland kollegorna på kontoret. Redan dag ett har jag känt mig välkomnad och inkluderad av alla, jag har sedan start känt mig som en del av gänget, alla är väldigt varma och snälla, vilket gör det lätt att trivas och komma in i gruppen. Under våren har vi haft en del interna aktiviteter som bidragit till att gemenskapen stärkts. Vi har gjort allt från en matlagningskurs, tysk-vinprovning till ett gemensamt lopp, som vi sprang i förmån för UNHCR. En och en annan AW har hunnits med också 😉 det är väldigt kul att hitta på saker som inte bara inkluderar jobb och prestation utan att man ser till att underhålla den goda stämningen i gruppen genom att göra aktiviteter. Det är förmodligen därför Prat är ”Sveriges snällaste PR-byrå”.

 

 

Det har som sagt varit en givande praktik och jag känner att jag fått en stor inblick i hur PR-branschen fungerar, vilket var mitt huvudsakliga mål med praktiken. Det är mycket mer hårt arbete som ligger bakom allt som görs, än vad man som utomstående kan tro. Varenda liten detalj är uträknad och det är så mycket mer som sker bakom kulisserna än vad ens kan ana. Allt från utskick till influencers, som man kan tro att bara är ”ihopslängda”, är uttänkta in i det sista.

Det har varit en ynnest att få vara en del av Prat-teamet under den här våren, det känns verkligen sorgligt att lämna det här otroliga gänget. Jag lämnar praktiken fylld med erfarenheter, upplevelser och lärdomar. Jag kan varmt rekommendera andra som är intresserade av yrket att göra sin praktik på Prat PR. Här kommer du inte bara få lära dig allt om branschen utan även få en otroligt rolig praktiktid och få vara en del av ett fantastiskt team.

 

 

Tack för allt!

Kramar Jonna

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med