Prats medieskola – så hanterar du intervjuer på ett tryggt sätt!

Prats medieskola – så hanterar du intervjuer på ett tryggt sätt!

 

Intervjuer är ett bra sätt att utveckla relationer till journalister och media som är nyfikna på det ni har att säga. Ser du till att förbereda dig ordentligt är det också större chans att ni verkligen får fram era huvudbudskap på ett trovärdigt sätt. Här kommer våra bästa tips på hur du levererar under en intervju!

 1. Journalisten ringer – hjälp! 
  Du behöver absolut inte få panik ifall en journalist ringer dig när du inte sitter helt rätt till. Försök notera vem det är och vilken slags media det gäller, vad är det för vinkel och vad är det tänkt att du ska bidra med. Be sedan om att få återkomma.
 2. Vad vill du säga? 
  Fundera över vad det är för huvudbudskap ni vill få fram för just denna intervju. Vad har mediet för målgrupp, vad brukar de lyfta för ämnen och hur kan det ni gör bli så relevant som möjligt för deras läsare/lyssnare.
 3. Öva!
  Ska du bli intervjuad i radio eller TV kan det vara en god idé att låta en kollega eller bekant genomföra några intervjuer på låtsas. Be dem gärna grilla dig extra hårt så du kan förbereda dig på eventuella tuffa frågor.
 4. Prata så målgruppen förstår. 
  Anta inte att de som tar del av intervjun har massa förkunskaper i det du gör. Undvik branschtermer och ett alltför komplicerat språk, gör det möjligt för fler att ta del av allt grymt ni gör!
 5. Det är okej att inte veta allt. 
  Om det kommer en fråga du inte har svar på är det fullt rimligt att svara ”Jag vet inte” och be om att få återkomma vid ett senare tillfälle. Tala sanning istället för att spekulera! Att använda filmklassikern ”Inga kommentarer” kan låta som att du döljer något, så skippa gärna det.
 6. Men sen då?
  Efter en genomförd intervju kan du alltid höra av dig till journalisten med kompletterande uppgifter. Se även detta som en chans att sälja in kommande nyheter och informera om vad som är på gång. Respektera det journalisten har tagit fram men du kan självklart be om att få godkänna citat innan intervjun går live.
Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
7335
2024-06-20

Praktikant-Amanda: Det har varit en fröjd att få gå till Prat-kontoret varje dag

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper