Prats talarskola del 12: Att vara fler på scen

Salen är fullsatt, publiken är intresserad, talarna på scen har fångat deras uppmärksamhet. Så blir det tyst. Talarna tittar osäkert på varandra. Den ena talaren tvekar att gå in och enligt manus ska den andra prata. Tystnaden börjar kännas lång och den ena viskar till den andra.

– Det är din tur.

Den andra ler generat, tittar ner i sitt talarkort, kommer på att hen missat, tar sats och levererar sitt budskap. Talarna är elva år och går i femman. Publiken ler överseende.

Det är sött, men det ska helst inte hända.

Att vara flera på scen ger stora möjligheter till samverkan och förstärkning av budskapen. Föredraget kan bli mer levande och publiken har roligare då talet växlar och byter tempo i takt med samspelat på scen.

Ska det bli tajt gäller det att dela upp talet emellan sig och få ett schysst tempo i växlingarna. Talarna ska kunna gå in och fånga upp budskapen den andra missade på ett bra sätt, utan att det uppstår en förvirring mellan talarna.

Det kräver repetitioner, förtroende mellan talarna och bra talarkort.

Här kommer tipsen för att klara flersamheten på scen:

  • Dela upp talet mellan er. Här är det inte viktigt att det blir rättvist. Ta inte varannan bild, eller dela talet på mitten. Utnyttja dynamiken emellan er och växla tempot.
  • Stärk varandras personligheter och använd er av dem på bästa sätt.
  • Skriv ner även vad den andra ska säga på ditt talarkort, på så sätt kan du kolla att det den andra ska säga blir sagt och fylla i de viktiga budskap som den andra glömmer.
  • Kom överens om att ni får bryta in om den andra kommer av sig eller glömmer något.
  • Se på publiken när du pratar, inte på den andra. Då vänds publikens uppmärksamhet till den andra och förväntar sig att den ska säga något. Fortsätter du prata då kommer publiken av sig för ett ögonblick.
  • Stå still och dra inte åt dig publikens uppmärksamhet när den andra pratar. Passa på att kolla talarmanus och publikresponsen.

Glöm inte bort att ha kul! När ni har kul har publiken kul!

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med

7200
2024-02-28

Picky Living väljer Prat PR

7152
2024-02-15

Skapa nyhetsbrev som engagerar!