Svenska kyrkogårdar lyses upp via nätet under allhelgona

Varje år besöker över hälften av svenskarna en kyrkogård i samband med alla helgons dag för att tända ljus vid sina anhörigas gravar och visa vördnad. Att tända ett ljus är för många ett sätt att säga det som är svårt att formulera med ord.

På Svenska kyrkans bönewebb kan du skriva en bön och tända ett digitalt ljus. Där kan du även se de böner och ljus som andra lämnat.

Med start ikväll klockan 18:00 och två veckor framåt kommer stora ljusinstallationer skapas på fyra kyrkogårdar i Sverige: Helsingborg, Östersund, Karlstad och Stockholm. Ljusinstallationerna består av hundratals lampor som hängs upp i stora träd på respektive kyrkogård. Lamporna tänds när du som besökare tänder ett digitalt ljus på bönewebben. Via en webbkamera placerad vid trädet kan du se ditt ljus tändas i ljusträdet. Ljusträden blir mäktiga ljusinstallationer som vi skapar tillsammans, i omtanke om och vördnad för våra saknade kära.

I Stockholm kommer ljusträdet att finnas på Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm. De övriga ljusträden är placerade på Krematoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Östersund och på Ruds kyrkogård i Karlstad.

Vi uppmanar alla att tända ett ljus här och nu och låt det bli ett av många. Tillsammans lyser vi upp mörkret.

Vilket ljus tänder du?

#mittljus

Här kan du se ljusträden:

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
7335
2024-06-20

Praktikant-Amanda: Det har varit en fröjd att få gå till Prat-kontoret varje dag

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper