Vapenvila i kampen mellan PR-konsulter och Wikipedia

Under flera år har debatten gått varm om vem som har rätt att redigera artiklar på Wikipedia. Wikipedias grundare har uttalat sig starkt emot att PR-konsulter eller professionella kommunikatörer ska tillåtas redigera sidan. Han ansåg, i alla fall 2006, att det var emot grundtanken med sidan. Wikipedias regelverk för vem som tillåts redigera information på företagssidor går under namnet Conflict of Interest, och påpekar, precis som den juridiska termen, att personer som är anställda på ett företag, eller arbetar på uppdrag av ett företag, inte ska tillåtas redigera sidor på Wikipedia om just det företaget för att ”advance the personal interests of an editor rather than the interests and aims of the Wikipedia project”. Men, nu ser det ut som om den långvariga tvisten har fått en lösning.

Medarbetare från 11 reklam- och PR-byråer har ingått ett avtal med Wikipedia där de enas om en gemensam ståndpunkt . Porter Novelli, vårt globala nätverk, är ett av dem. Nyheten har blivit vida spridd i USA, men det har inte skrivits så mycket om det i Sverige än. Om ni har sett något tar jag gärna emot tips i kommentarerna nedan.

Avtalet är från början ett initiativ från CREWE (som står för Corporate Representatives for Ethical Wikipedia Engagement). Gruppen har, förutom ovan nämnda avtal, även tagit fram ett bra flowchart för hur man som professionell kommunikatör ska tänka när man uppdaterar en Wikipedia-sida.

Jag hoppas att diskussionen kring redigering av Wikipedia-artiklar tar fart på allvar även i Sverige.

Update: Blev tipsad om ett inlägg på bloggen Wikistrateiges som läsas här. Än mer intressant är diskussionen i kommentarerna där relevansen i nyheten diskuteras. Tack Jan Ainali för tips.

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
7200
2024-02-28

Picky Living väljer Prat PR

7152
2024-02-15

Skapa nyhetsbrev som engagerar!

7071
2024-01-19

Prats medieskola – så hanterar du intervjuer på ett tryggt sätt!