Vem bör påverka vem?

Är nu tillbaka efter intensiva dagar på Gotland under Almedalsveckan. Bland annat besökte jag i tisdags seminariet ”Maten påverkar – påverka maten” som arrangerades av Sveriges Konsumenter och  Folkbildningsförbundet. Hmm…jag är osäker på om det var den gratis morotskakan som lockade allt folk eller om det var ämnet i sig. Lokalen överfylldes snabbt!

Sveriges konsumenter passade på att presentera en undersökning som säger att en av fyra köper minde nötkött idag än tidigare, att 85 procent väljer ekologiska varor och att mer än 40 procent försöker påverka livsmedelspolitiken med sina matinköp. Spontant känns alla siffror nästintill orimligt höga. Men stämmer detta – då är Sverige definitivt på rätt väg! Då jag själv är smålänning kan jag inte låta bli att känna stolthet när jag hör att 45 procent av smålänningarna har köpt ekologiska varor det senaste året jämfört med 20 procent av norrlänningarna…

Panelen bestod av fyra engagerade lobbyister. Cristina Gaitan från organisationen SlowFood höll en låg profil och gjorde inget starkt intryck på mig.  Däremot gillade jag Karin Gardell som är en av grundarna till konsumentföreningen Medvetna Matval – lite lagom naiv och med klassisk Maud-retorik lyckades hon charma publiken.

Miljökämpen Stefan Edman hade flera bra poänger och hela diskussionen lyfte när han tog upp vem det egentligen är som ska påverka vem för att vi ska få mer miljövänliga matvaror i butiken. Är det butiken, bonden, livsmedelsföretagen eller konsumenterna?? Jag gillade skarpt förslaget om att alla livsmedelsbutiker bör ha utbildad expertpersonal (liknande Systembolaget) så att man som konsument kan få hjälp, råd och vägledning om man vill köpa ekologisk, rättvisemärkt eller klimatsmart mat. I min lokala ICA-butik hittar butikspersonalen knappt var varorna finns om man frågar…

Stefan Edman (bild från stefanedman.se. Foto: Jan Töve)

Skarpast var dock Carl Schlyter (EU-parlamentariker för MP) som med sina rappa kommentarer och breda kunskap verkligen lyckades inspirera! Åtminstone blev jag taggad att vässa mina egna matinköp. Nästan så att jag ångrar att jag inte gav honom min röst i EU-valet. Men bara nästan. Carls förslag var också att man kan gå ihop 20 kompisar och ”köpa en bonde” och därigenom beställa varor direkt av ”sin egen” bonde. Då slipper man alla transporter, mellanhänder och påslag. Så var är ni 19 kompisar som vill göra mig sällskap?

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med