Att påstå att olika livsmedel har hälsobefrämjande egenskaper verkar bli mer och mer populärt hos tillverkarna. Hälsopåståenden som att omega-fettsyror kan bidra till bättre syn och ökad hjärnverksamhet eller att steroler och stanoler sänker kolesterolnivåerna i blodet är exempel som förekommer flitigt i marknadsföringen. Detta är visserligen ingen ny kritik, men nu händer det saker. Livsmedelsverket berättar att European Food Safety Authority (EFSA) nu har beslutat sig för att sätta ned foten och förbjuda hälsopåståenden som inte är vetenskapligt grundade. Det första exemplet med omegafettsyrorna är nu ett osant och därmed förbjudet påstående. Det andra som beskriver vissa fettsyror som kolesterolsänkare är vetenskapligt belagt och därmed är det fortsatt okej att kommunicera just detta.
I EU:s lista finns sju godkännanden och 16 icke-godkännanden, fler granskningar i ärendet kommer framöver.
Pialena Krischél
Pr-konsult