En ny generation föräldrar – flipperföräldrarna

Erik Helmerson är författare och tidigare journalist på TT-Spektra. Sedan ett par månader tillbaka är han ledarskribent på Dagens Nyheter. När jag jobbade med PR för Sonet Film hade jag en hel del kontakt med honom. Redan då tyckte jag att han var en begåvad kulturjournalist men nu tycker jag att han är helt lysande. Hans ledare om Flipperföräldrar öppnar för en diskussion som jag länge väntat på. Under många år har vi sett curlande föräldrar som inte låter sina barn lära sig av sina misstag och få känna att livet är ibland hårt och orättvist. De curlade barnen faller aldrig – och får då inte heller uppleva känslan av att bli hjälpta upp igen och att jobbiga saker händer – men att man överlever. Psykologer gav sig in i diskussionen och uttalade sig om hur utmärkt flipperföräldrar var för barns utveckling, bloggare i alla åldrar kommenterade och spann vidare på temat.

Jag fick två barn tidigt. Först av alla mina vänner. Idag känner jag många andra föräldrar som fick barn tidigt. Men då var jag ensam. Jag upplever att många av dem som jag ser som Flipperföräldrar är unga, eller rättare sagt, fick barn tidigt. Långt före trettio. Och kanske inte alltid i rätt ordning. Vi är mer benägna att skicka iväg våra barn i livet för att lära sig själva. Ibland den hårda vägen. Men när de faller finns vi där, tröstar, plåstrar om och skickar tillbaka dem ut i den flipperbana som är livet.

De människor som mött motgångar som barn upplever jag ofta som tryggare och med betydligt mer självbevarelsedrift. De har haft motgångar och vet att man kommer ut på andra sidan. Och förstår också att uppskatta medvind. Så alla ni som tror att ni gör era barn en tjänst genom att hjälpa dem med allt, ge dem det bästa av allt, utan motprestation. Tänk om. Lär era barn att kämpa. Det går inte att köpa, eller lära sig i den bästa skolan. Inte heller finns det i det stora huset, äppelträden eller de hembakta bullarna. Och det kommer inte genom att ni hämtar först på dagis. Det kommer genom att göra fel, bli missförstådd, ledsen och besviken. Det kommer genom att våga möta livet från början.

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med