OBS! tldr-varning utfärdas.
Hur konsumenter blir påverkade av medier är ett extremt utforskat och väldokumenterat område. Jag, som gammal Medie- och kommunikationsstudent på JMK är i princip uppfödd med ämnet. van Dijk, McQuail och McChesney har lärt oss att massmediernas sätt att återberätta händelser och rapportera om världen följer ett visst mönster. Mönstret ändrar i takt med nya ägare, nya världsordningar och nya politiska doktriner. De är inte neutrala. De är dumma. Typ. Om man inte håller med om att massmedia är dumt, lär man sig hur som helst att det som medierna talar om, visar och debatterar har stor påverkan på hur vi som mottagare skapar vår världsbild.
Rent krasst är det även så att om inte medier (digitala, bloggar, sociala, print, trad. etc.) påverkade människors beteende så skulle jag inte ha ett jobb. Hela grundförutsättningen för PR-konsulters yrke är att den förändring i beteenden som vi, tillsammans med våra kunder, vill åstadkomma i slutändan genererar just förändringar i beteenden. Gott så.
Därför blir jag inte förvånad när jag läser Johanna Parikka Altenstedt på SvD Brännpunkt idag. Hon efterlyser ”modiga journalister som vågar visa att vi blir påverkade av medier, något som hjärnforskare redan vet.” Hon anser även ” Att granska hur vissa i pr-branschen skapar påverkan genom att använda godtrogna bloggare och traditionella journalister som nyttiga idioter är extremt viktigt för hela samhället”. Ja, det är extremt viktigt.
Jag som PR-konsult förväntar mig att den journalist jag pratar med gör sitt jobb. Självklart paketerar jag information utifrån en viss ståndpunkt för att driva en specifik agenda. Det är inget nytt. Fackföreningsrörelsen, politiska partier, företag och intresseorganisationer har gjort det i århundraden. Däremot har PR-branschen vuxit, både storleksmässigt och kunskapsmässigt. Vi blir bättre på att påverka. Det betyder att journalisterna behöver bli bättre på att göra sitt jobb som granskare.
Vi vill påverka, det är vårt jobb. Det är journalisternas jobb att se till så att de nyheter, händelser eller trender vi skapar faktiskt är nyheter, händelser eller trender. Jag tycker allt för ofta att journalister, utan faktagranskning, går på vår linje. Det finns naturligtvis massor av undantag. Men ju svårare medieföretag har att ta betalt, desto mer tidspress sätts det på journalisterna och desto större spelutrymme får vi. Detta är ett debatterat och dokumenterat ämne som jag inte behöver gå in närmare på när andra gjort det bättre.
Det bör tilläggas att vi som bransch oftast inte är ute efter att dupera. Vi vill oftast informera. Därför blir det problematiskt när kampanjer som Black sprids explosionsartat. Det sänker vår trovärdighet. Jag är väldigt imponerad av hantverket bakom Black. Det är en fruktansvärt väl genomförd kampanj. Men precis som jag kan beundra en opera av Wagner kan jag beundra hantverket i kampanjen. Men inte syftet med den. Beundran för yrkesskicklighet behöver inte betyda att ställer sig bakom kampanjen.
Så, journalister. Granska mer. För PR-konsulternas skull, för er skull och för era läsares skull.