Matporr eller bara konstig smak

Sedan något år tillbaka så har det ju blivit väldigt populärt med independentradio som podcasts. Det finns ett ganska stort utbud av personliga åsikter och känslosamma samtal, en hel del humor och några få guldkorn. På samma vis är det med Magasin och TV-program. Det poppar upp independent varianter av alla möjliga medieuttryck och jag skulle vilja påstå att de nya matmagasinen är en utveckling mot något helt nytt.

blocks_image_9_1-1

I mars fick det svenska independentmagasinet Fool ”food insanity brilliance and love”  det prestigefyllda priset Best food magazine 2013 på den internationella kokboksgalan i Paris. Fool är ett magasin som utmanar den traditionella formen av matmagasin som vi är vana vid. Från Allers husmorstips mot ett modernare tänk likt det som grundade framgången med exempelvis ICON. Det är på grund av att matkonsumenten har blivit mer medveten och utvecklats till en så kallad ”foodie” som denna förändring sker runt om i hela världen. Det är mot denna framväxande och allt större konsumentgrupp som Fool riktar sig. Med inspiration från mode-, design- och kulturvärlden så försöker skaparna av Fool hålla magasinet seriöst, kul, provocerande och vackert på samma gång. Per-Anders Jorgensen (chef red. Fool) säger att ”Fool innehåller inga recept. Har du någonsin sett sömnadsmönster för kläder i ett modemagasin?”

Det är självklart inte bara Fool som öppnar dörren för alla framväxande foodies där ute. Det finns nu otaliga små och lite större aktörer på marknaden, av varierande kvalitet. Jag tänkte rekommendera ett par stycken som jag gillar.

Fire & Knives

För dig som gillar att läsa om mat. I denna London-baserade tidning skulle jag vilja säga att du hittar det absolut bästa inom matjournalistik. Ett extra plus är korsordet som kommer med varje upplaga.

fire-and-knives-2

Acqtaste

Ett kanadensiskt independentmagasin som släppte sitt tredje nummer precis. Med inriktning på den moderna matscenen så överlappar Acqtaste, mat med konst, design, arkitektur, mode, film, och musik. Allt bra i samma magasin helt enkelt.

ACQTASTE-Magazine-Issue-One-Film-1

White Zinfandel

Det här är ett av de mer extrema exemplen på modern matjournalistik. Jag skulle kanske snarare kalla det för ett konstexperiment. Ett litet matkrig i konstigt format som tilltalar mig personligen, och troligtvis exkluderar många andra.

White-Zinfandel-Magazine

Kinfolk

Ska du ha fest, så kan det vara en idé att investera i ett nummer av Kinfolk. Här presenteras en hel del idéer för små tillställningar med dina vänner. Samtidigt får du en och annan liten novell från nån matkreatör. Framför allt är magazinet fyllt av vackra fotografier och härlig konst, allt från kreatörer som har anknytning till den kulinariska världen på något sätt. Kinfolk är troligtvis det matmagasin som fått mest uppmärksamhet under det senaste året.

SONY DSC

The Carton

The Carton, eller Al Cartoona, eller Le Carton från Dubai fokuserar på religionens inverkan på maten vi äter och samtidigt på framväxande, lite mer avantgardistiska matscenen i mellanöstern. Jag har inte läst något nummer än, men det låter fantastiskt.FEASTS

Gastronomica

Sedan 2001 har Gastronomica publicerat kulinarisk poesi, fiction, och konst i samverkan med genomtänkt matjournalistik. Det gör Gastronomica till ett magasin för alla som vill att det ska vara lite svårt att läsa en tidning. Det här är riktigt pretto och jävligt bra.gastronomica

Som avslutning så vill jag bara nämna några ord till er som förutspår papperstidningens snara död. Jag är beredd att hävda motsatsen. Papperstidningen kommer att dö lika mycket som vinylskivan kommer att dö. Vi kanske inte kommer att se den lika ofta som tidningar man läser i sin iPad eller Kindle, men den kommer att fortsätta finnas vid liv och framtiden kommer att rymma otaliga av dessa underbara, moderna fanzines om mat dryck umgänge, konst, design, och kultur.

För er som inte vill läsa om mat utan titta på den, så kan jag passa på att rekommendera min favorit matserie från förra året. Eddie Huangs Fresh off the Boat på vbs.com.

Smaklig spis.

7135
2024-06-12

Praktikant-Mariann: Ingen dag är den andra lik när du har praktik på Prat PR

5972
2024-05-14

Prat PR söker PR-konsult med projektledar- egenskaper

3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med