Minskat matsvinn viktigt för konsumenter
Visste du att maten vi äter utgör en tredjedel av vår klimatpåverkan? Mat produceras, förpackas, transporteras, tillagas och… slängs. Bara i Sverige uppgår vårt matavfall till ungefär 1,3 ton varje år. Det är väldigt många ton, av väldigt bra mat, som har en väldigt negativ påverkan på klimatet och vår ekonomi. Något som vi givetvis måste ändra på. Så nu stoppar vi en fullproppad gaffel i gapet och gör slag i saken.
Redan under föregående år blev det tydligt att vår matmedvetenhet har ökat. Majoriteten av svenska konsumenter har börjat se över sina matvanor och hela 56 % av svenskarna har försökt minska sitt matsvinn under den senare halvan av 2019, enligt en undersökning på uppdrag av Axfood. Som om det inte vore nog har 65 % av alla tillfrågade svenskar i Coops Matometer uppgett att de kommer förändra sina matvanor under 2020.
Och med företag som Karma, ideella organisationer som Ätbart och med hjälp av matsvinnsgurun Paul Svensson som ersätter våra inramade styckningsscheman av grisar med grönsaker blir det allt enklare att göra medvetna val. Vi har anammat begrepp som zero waste och root-to-fruit och även den minsta lilla enrumslägenheten kan idag ha en egen bokashi-kompost.
Vi har gått ”från jord till bord” till att istället börja undra ”vilken jord, hur långt var det till mitt bord, och visst når väl majoriteten min mun?”. Vi vill ha närproducerad och säsongsbaserad mat av hög kvalitet och till minsta möjliga carbon food-print. Vi vill att företagen ska erbjuda innovativa lösningar med nya förpackningar (som Carlsberg) och alternativa proteinkällor.
Allt tyder på att vi är mer matmedvetna, och att vi är på rätt väg. Men för att minska matens klimatpåverkan behöver vi också minska den mängd mat vi själva köper och slänger. Lättare sagt än gjort kanske?
Här delar vi våra 10 bästa tips för hur varje hushåll kan minska matens klimatpåverkan:
- Planera dina inköp, och köp inte mer än du kan äta upp.
- Välj mat som producerats ekologiskt, lokalt och är i säsong (Naturskyddsföreningen har en bra säsongsguide för frukt och grönsaker här).
- Förvara maten rätt, exempelvis håller frukt och grönt ofta längre om de förvaras i kylskåpet.
- Ta tillvara på hela råvarorna och se till att klämma ut sista droppen i yoghurtpaketet (det finns mer kvar på botten än du tror).
- Ät rester (det kommer även att gynna din plånbok, faktiskt kan ett hushåll spara upp till 6 000 kr årligen på att minska sitt matsvinn).
- Bilresan från butik hem till dig har generellt en hög påverkan på klimatet. Gå eller cykla så ofta du kan och se till att handla allt på en gång så du inte behöver kompletteringshandla.
- Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, ofta är den bra långt efter bäst före-datumet passerat.
- Börjar frukt och grönt se lite tråkigt ut? Hacka ner och frys in. Perfekt i smoothien!
- Ät matlådor på jobbet. I de fall där du måste köpa lunch – gör det i en låda du själv har tagit med för att undvika onödiga take away-lådor i plast eller frigolit.
- Lär dig svinniska här, man vet aldrig när man behöver det (eller lite inspiration).