Thomas Mattsson – Out of office?

Ja, ni har säkert redan läst den. Ulf Nilsons krönika om att vi befinner oss i krig. De stridande parterna tycks, enligt Nilson, vara svenska muslimers fertilitet och det ständigt minskade beståendet av ”pursvenskar” (ja, vad är en pursvensk?). Jag skulle kunna skriva ett blogginlägg om hur upprörd jag blir av hans krönika eller vad som sagts på Twitter om den, i mitt tycke, mest upprörande publiceringen i en svensk dagstidning på mycket länge. Allt det har redan sagts, och det är många som är lika upprörda och förvirrade. Men för tillfället skriver jag hellre om vad som inte sägs.

Krönikan publicerades vid lunchtid igår och har sedan dess ”rekommenderats” 1 921 gånger på Facebook (kl 17.00 den 15 dec – den siffran kommer att växa) och blivit dagens heta potatis på Twitter. Så här förklarar i alla fall Ulf Nilson det pågående kriget:

”Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer.

Kort sagt: vi befinner oss i krig, Sverige liksom alla andra europeiska länder (och naturligtvis ”den store satan”, USA). Det är ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt.”

Ulf Nilson, Expressen, 14 december 2010

Hundratals har kommenterat krönikan (kommentarsfunktionen har kopplats bort under dagen) och Twitter har fullkomligt översvämmats av åsikter om krönikan.

Med andra ord är det en del som har sagts och gjorts, men jag syftar förstås på Expressens chefredaktör tillika ansvarige utgivare, Thomas Mattsson och vad han inte har sagt. Under dagen har han lyst med sin frånvaro och vi som är upprörda får istället nöja oss med Ulf Nilsons (för)svar på Dagens Media. Men det gör å andra sidan ingen riktigt klok. Expressen har också på Twitter förklarat att man ”tar del av kritiken” och kan mejla dem för svar. Ja, de sa alltså på Twitter att man gärna svarar på mejl. Det gör mig inte heller riktigt klok.

Thomas Mattssons blogg på Expressen.se, som ofta fungerar som en kanal för att belysa vissa tveksamma publiceringar, har det varit tyst sedan publiceringen för över ett dygn sedan (om man bortser från ett inlägg om Expressens nya pryl-app till iPad). På Thomas Mattssons twitterkonto är det också tyst; tre tweets under det senaste dygnet men inte ett enda uttalande om krönikan.

En chefredaktör och ansvarig utgivares främsta uppgift är att granska vad som publiceras i tidningen och kunna försvara eller åtminstone ursäkta publiceringar som är tveksamma. Det jag verkligen saknar nu är ett uttalande av Thomas Mattsson, så att jag som läsare vet om Expressen står bakom Ulf Nilsons syn på Sverige som ett land i inbördeskrig eller inte.

Uppdatering och förtydligande:

Per-Anders Broberg var tf ansvarig utgivare när krönikan publicerades. Thomas Mattsson befann sig på semester. Med andra ord kan är Brobergs agerande föremål för min kritik. Jag hade nog ändå hört av mig till Mattsson, trots att han var på semester.

Under onsdagskvällen har Broberg kommenterat publiceringsbeslutet i Dagens Media och via den till synes undangömda Kvalitetsbloggen på Expressen.se. Kommentarer i Kvalitetsbloggen hittills? Noll. Kvalitet på viljan att ta debatten? Obefintlig, än så länge.

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med

7200
2024-02-28

Picky Living väljer Prat PR

7152
2024-02-15

Skapa nyhetsbrev som engagerar!