Nyfiken på att nå ut med ditt budskap via podd? Vi reder ut begreppen!

Nyfiken på att nå ut med ditt budskap via podd? Vi reder ut begreppen!

 
Lyssnandet i alla typer av digitala kanaler och tjänster ökar lavinartat, inte minst i poddformat. Att ta till sig budskap direkt i öronen är idag en väldigt exklusiv kanal som når igenom bruset. Men vad är en midroll och ska jag satsa på dynamisk– eller integrerad annonsering?
 
 

Lyssnandet på nätet är brett, både när det kommer till olika genres och till åldersspannet för dem som lyssnar. Faktum är att 55 procent* av internetanvändarna idag lyssnar på poddar. Enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2019” ökade lyssnandet på poddar mest av alla ljudtjänster. Sedan år 2015 har lyssnandet på poddar nästan dubblerats.

Så om man tittar på intresset för poddar så råder det ingen tvekan om att mediet är ett intressant område även ur ett marknadsförings- och PR-perspektiv. Och tittar man närmare på hur människor lyssnar på poddar finns ytterligare ett par fördelar.

– On demand – Målgruppen hittar dig, när de vill lyssna.

– Odelad uppmärksamhet – Lyssnandet är aktivt vilket i sin tur ökar engagemanget.

– Intimt och uppslukande – En podd ger en mer personlig konversation med konsumenterna.

Så hur ser annonsformaten ut och vad är egentligen skillnaden på dynamisk annonsering och integrerad annonsering? Den största skillnaden handlar till stor del om vem som är avsändaren för annonsen och hur räckvidden räknas.

Lyssnandet är aktivt vilket i sin tur ökar engagemanget.

 

Dynamisk– eller integrerad annonsering
För den dynamiska annonseringen är det du som kund eller vi som byrå som tar fram ljudklippet. Det blir en mer traditionell annonskampanj där man köper räckvidd, mot specifika målgrupper. Den placeras dynamiskt i poddavsnittet som en pre- mid eller postroll. Vilket innebär var i poddavsnittet annonsen placeras, vilket enklast förklaras med före- mitten och efter. Här kan man välja att annonsera i en specifik podcast men ofta uppnås bäst effekt av att annonsera i nätverk eller kluster av podcasts inom ditt segment kopplad till räckvidd.

Den integrerade annonseringen eller sponsrade annonseringen presenteras av personen-/personerna bakom podden. Den blir oftast en mer personlig vinkel och mer som en naturlig del av poddavsnittets övriga innehåll – mer integrerat. En annan fördel är att annonsen finns kvar i podden över tid, oavsett när lyssningen sker. Räckvidden här blir svårare att mäta och baseras istället på poddens lyssnarantal.

Är du nyfiken på om podd kan vara en ny markandsföringskanal för er, tveka inte att höra av dig så bollar vi gärna detta tillsammans med er. Kontakta oss: hej@prat.se. 

Läs mer: Syftet ska driva kommunikation inte tvärt om

Läs mer: Sociala medier 2020 – 5 saker att tänka på

*Svenskarna och internet 2019.

Skrivet av Prat PR
Dela artikeln
3892
2024-03-13

Så väljer du rätt influencer att samarbeta med

7200
2024-02-28

Picky Living väljer Prat PR

7152
2024-02-15

Skapa nyhetsbrev som engagerar!